Loading...
Foto © NodeMapp

Onze heatmap wijst je de weg naar de mooiste wandelingen

Avatar Sven Nijs Sven Nijs
27 augustus 2024
Meer lezen

Ons wandelplatform biedt een heatmap waarmee Premium-gebruikers de populairste wandelroutes in elke regio kunnen ontdekken. Deze tool is beschikbaar via onze website en app, en helpt je eenvoudig de beste wandelingen te plannen.

Wandelknooppunt is jaarlijks het startpunt voor honderdduizenden wandelaars. Dagelijks worden duizenden wandelingen samengesteld, gedownload en gevolgd via onze website en app. Deze gegevens geven ons waardevolle inzichten in de populairste wandeltrajecten. We delen deze informatie graag met onze gebruikers via een heatmap: een kaart die duidelijk laat zien welke routes in elke regio het meest populair zijn. Zo wordt het nog makkelijker om in nieuwe regio’s de beste wandelroutes te plannen.

Hoe kan je de heatmap gebruiken?

De heatmap is beschikbaar voor al onze Premium-gebruikers. Je kunt ze activeren in de wandelrouteplanner op onze website en in onze app. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je de heatmaps activeert en interpreteert.

Heatmap op onze website

Open onze wandelrouteplanner. Open het Lagen-icoon rechtsboven de routeplanner:

In het menu dat dan verschijnt, maak je de heatmap zichtbaar door op de Zichtbaarheidsknop te klikken. Wanneer de heatmap zichtbaar is, kan je op het Kleurenpallet klikken om een gewenste kleur voor de heatmap te kiezen:

Heatmap in onze app

In de app kan je de heatmap activeren door in de routeplanner het menu te openen (3 puntjes rechtsbovenaan). Kies daar voor Heatmap. Daarna krijg je een popup waar je de heatmap kan in- of uitschakelen en de gewenste kleur kan kiezen.

Hoe interpreteer ik de heatmap?

Na het activeren van de heatmap, ga je naar de regio waar je een wandelroute wilt plannen. Hoe feller een traject oplicht, hoe populairder het is onder wandelaars. Merk ook op dat elk traject een getal heeft tussen 0 en 100. Hoe hoger het getal, hoe populairder het traject bij wandelaars is. Dit maakt het nog makkelijker om een idee te krijgen waar de meestgebruikte wandelroutes liggen.

Voorbeeld heatmap in de Kempen

De heatmap is dynamisch: wanneer je inzoomt op een regio, berekent de heatmap automatisch de populairste routes binnen dat gebied en vergelijkt ze met elkaar. Dit betekent dat een score van 100 in regio A niet hetzelfde hoeft te betekenen als een score van 100 in regio B. De scores die je ziet, vergelijken alleen de routes binnen het gebied waarin je bent ingezoomd. Als je bijvoorbeeld inzoomt op een populaire toeristische regio, is een route met een score van 100 waarschijnlijk veel vaker gebruikt door wandelaars dan een route met dezelfde score in een minder toeristisch gebied. Toch helpt deze methode je altijd de meestgebruikte routes in een specifieke regio te vinden.

Zijn de populairste trajecten ook altijd de mooiste?

De populairste trajecten in een regio zijn vaak de meest interessante, maar dat komt niet altijd doordat ze de mooiste routes zijn. Een hogere score vergroot uiteraard wel aanzienlijk de kans op een mooi en aangenaam traject. Soms is een traject echter populair omdat het een belangrijke verbindingsroute is tussen twee interessante gebieden, en dan is het misschien niet de mooiste optie in de buurt. Een traject kan in een aantal situaties ook een lage score hebben omdat het nog maar recent is toegevoegd aan het wandelnetwerk. Onze heatmap krijgt elke maand een update. Deze update baseert zich steeds op data van het voorbije jaar. Een mooi traject dat vorige maand werd toegevoegd kreeg dus nog niet veel tijd om zich te bewijzen maar zal na verloop van tijd zeker oplichten.

De heatmap is een zeer handige tool om de kans op het plannen van een geweldige wandelroute te maximaliseren.